13-10-1943 - Martin Heineke - 29-12-2022

 

13-10-1943 - Martin Heineke - 29-12-2022

Geplaatst op 31-12-2022  -  Categorie: Algemeen

Op 29 december is thuis in het bijzijn van zijn vrouw Dorrit en zijn kinderen Kelly en Bob ons erelid Martin Heineke overleden.

De Pampusklasse verliest met het overlijden van Martin één van haar meest succesvolle zeilers uit de geschiedenis. Martin was niet alleen als zeiler van grote invloed in zijn geliefde Pampus maar ook als lid van de Technische Commissie heeft hij jarenlang bijgedragen aan het in stand houden van de eenheid. Samen met Hans in der Maur, die eerder dit jaar is overleden ontwikkelde, Martin het nieuwe zeilplan waar wij heden ten dage nog zoveel plezier aan beleven.

Martin veroverde in zijn zeilcarrière achttien nationale titels in de Fj, Spanker, 16m2, Regenboog, Sharpie en Pampus. Van deze achttien nationale titels zeilde Martin maar liefst tien keer in de Pampus naar de eindoverwinning, driemaal in de Regenboog en tweemaal in de 16m2. Memorabel is de trilogie die hij in 1977 behaalde, in dat jaar werd Martin samen met zijn geliefde bemanning Kobus van den Berg kampioen in zowel de Pampus, Regenboog en 16m2, nog nooit heeft iemand een dergelijk prestatie weten te evenaren.

Het zal u niet verbazen dat Martin naast alle nationale titels ook vier keer tot Primus Inter Pares is uitgeroepen. Voor zijn inzet voor de zeilsport in het algemeen ontving Martin in 2014 de prestigieuze Maas Trofee en is hij bij koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Niet alleen de Pampusklasse verliest een gewaardeerd Erelid ook de IJsclub Loosdrechtse Plassen (IJLP) verliest een gewaardeerd lid, maar liefst 40 jaar was Martin bestuurslid en ijsmeester.

De gezondheid van Martin liet de laatste jaren te wensen over. Gedurende deze periode is hij al die tijd door Dorrit met de hulp van zijn kinderen Kelly en Bob thuis verzorgd.

Wij zullen Martin enorm gaan missen op het water. Varend in zijn sloep of als gast aan boord volgde hij nog regelmatig de wedstrijden van de Pampusklasse.

Wij wensen de familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Peter Hoogendam
Voorzitter  

martin-heineke